20. decembra 2009

Višňová torta Amaretto


5 žĺtkov., 70 g práškového cukru., balíček vanilínového cukru., 4 bielky., 70 g cukru., 70 g preosiatej hladkej múky., balíček pudingu s čokoládovou príchuťou., 100 g mletých mandlí., 70 g rozpusteného masla alebo margarínu.,
Na pokvapkanie a obloženie: PL mandľového likéru (amaretto)., višňový kompót bez kôstok (170 g po odkvapkaní)., 
Na čokoládovú náplň: bielok., zarovnaná PL cukru., balíček tmavej polevy., 3 plátky želatíny., 2 PL šťavy z višňového kompótu., 250 ml smotany na šľahanie., 
Na višňovú náplň: 400 ml smotany na šľahanie., zarovnaná PL práškového cukru., balíček smeta-fixu., višňový kompót bez kôstok (170 g po odkvapkaní).,
Na ozdobenie: 1/2 balíčka tmavej polevy., 
Na prípravu cesta ušľaháme žĺtky, práškový cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do krémovej konzistencie. Z bielkov a cukru ušľaháme sneh, ktorý opatrne vmiešame do peny. Múku zmiešame s pudingovým práškom a mandľami a spolu s maslom alebo margarínom zľahka vmiešame do vaječnej peny. Cesto naplníme do tortovej formy ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Vychladnutý korpus vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodný diel korpusu pokvapkáme mandľovým likérom. Všetky višne necháme na sitku dobre odkvapkať, polovicu višní poukladáme na spodný diel korpusu. Druhá polovicu nakrájame na malé kúsky a použijeme do náplne. Na prípravu čokoládovej náplne vyšľaháme elektrickým rušným šľahačom na najvyššom stupni bielok s cukrom do tuha. Tmavú polevu rozohrejeme podľa návodu na obale a zľahka ručne vmiešame do snehu. Želatínu rozpustme podľa návodu na obale vo višňovej šťave a ihneď vmiešame do náplne. Nakoniec ušľaháme smotanu a vmiešame do zmesi. Náplň rovnomerne nanesieme na spodný diel korpusu. Priložíme prostredný diel a zľahka pritlačíme. Na prípravu višňovej náplne ušľaháme smotanu, práškový cukor a smeta fix elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. 1/3 šľahačky odoberieme, do zvyšnej šľahačky vmiešame višne nakrájané na malé kúsky a višňovú šťavu. Višňovú náplň natrieme na tortu a priložíme vrchný diel korpusu. Zvyšnou šľahačkou potrieme vrch a okraje torty. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale, odstrihneme rožtek a tortu ľubovoľne ozdobíme.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára