8. decembra 2009

Letná jablková torta

200 g hladkej múky., kypriaci prášok do pečiva., 100 g mletých vlašských orechov., 4 žĺtky., 100 g práškového cukru.,, vanilínový cukor., 6 PL studenej vody., 2 PL rumu., 4 bielky., 50 g práškového cukru.,
Na náplň: 200 g mäkkého masla., 2 PL rumu (nemusí byť)., krémová vanilková náplň., 200 ml mlieka., 1 - 2 PL práškového cukru.,
Na ovocné želé: 100 ml jablčného džúsu (alebo šťavy)., 150 ml studenej vody., tortové číre želé., PL práškového cukru., 
Na potretie a zdobenie: trochu marhuľovej marmelády., 50 g mletých orechov., niekoľko plátkov jabĺk.,
Múku zmiešame s kypriacim práškom a orechmi. Žĺtky, cukor, vanilínový cukor, vodu a rum našľaháme do peny. Z bielkov a 50 g cukru na 1. stupni šľahača ušľaháme sneh. Do žĺtkovej peny za stáleho šľahania primiešavame zmes múky a sneh. Cesto vylejeme do formy (priemer 26 cm), ktorej dno je vyložené papierom na pečenie. Uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry.  Upečený korpus necháme chvíľu vo forme, potom pomocou noža oddelíme okraj formy, korpus obrátime na mriežku a stiahneme papier na pečenie. Necháme vychladnúť (korpus môžeme pripraviť deň vopred). Na náplň vyšľaháme maslo s rumom a ďalej pokračujeme podľa návodu na obale náplne. Vychladnutý korpus prekrojíme, jeden diel položíme na podnos, pripevníme očistený okraj formy a rovnomerne natrieme náplňou. Zľahka pritlačíme druhý diel korpusu. Povrch korpusu natrieme slabou vrstvou marmelády až k stene formy. Odložíme asi na 2 - 3 hodiny do chladničky. na ovocné želé zmiešame džús alebo šťavu s vodou a pripravíme podľa návodu na obale tortového želé (prípadne dosladíme). Za stáleho miešania necháme chvíľu chladnúť a opatrne nalejeme na tortu (od okraja smerom k prostriedku). Necháme v chladničke stuhnúť. Potom pomocou noža oddelíme okraj formy, boky torty natrieme slabo marmeládou a posypeme orieškami. Pred servírovaním ozdobíme plátkami jabĺk. Uchovávame v chlade.           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára