17. decembra 2009

Plnené kelové balíčky


stredne veľký kel., staršiu žemľu., cibuľu. 350 g mletého teľacieho (alebo bravčovo hovädzieho) mäsa., 2 vajcia., 3 PL paradajkovej šťavy alebo kečupu., 2 PL oleja., 2 PL červeného vína., soľ., korenie., 
Vo väčšej nádobe dáme zovrieť osolenú vodu. Očistíme kel. Odrežeme 8 - 12 väčších listov a rozrežeme na polovice. Vo vriacej vode blanšírujeme 3 minúty, potom vyberieme. Zvyšný kel nakrájame na prúžky a krátko podusíme. Žemle namočíme do vody, cibuľu očistíme a nakrájame na osminky. Mäso si dopredu najemno zomelieme, zmiešame so zmäknutými a na kúsky pokrájanými žemľami, s vajcami, paradajkovou šťavou alebo kečupom, ochutíme soľou a korením. Kelové listy rozprestrieme na pracovnú dosku. Podľa potreby použijeme aj dva. Na každý položíme 2 - 3 plnené lyžice mäsovej hmoty. Z každej porcie urobíme balíček, previažeme. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu nakrájanú na osminky a zeleninové balíčky restujeme z každej strany 10 minút. Pridáme červené víno, dochutíme podľa potreby korením, soľou, prípadne zelenými bylinkami a dusíme pri miernej teplote ďalších 10 minút.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára