17. decembra 2009

Nákyp z ružičkového kelu a údeného mäsa

90 dkg ružičkového kelu., 1/2 kg údeného mäsa., 2 cibule., 1/2 zväzku petržlenovej vňate., 1/2 l kyslej smotany., 10 dkg ementálu., 3 vajcia., soľ., mleté čierne korenie., rascu., cesnak., maslo., olej., 
Očistíme ružičkový kel, uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Rozpolíme väčšie ružičky. Pokrájame údené mäso na kocky veľké cm. Posekáme nadrobno petržlenovú vňať a cibuľu. Predhrejeme rúru na 180 stupňov C. Vymažeme nákypovú formu maslom. Opražíme cibuľu, údené mäso a petržlenovú vňať na malom množstve oleja. Vezmeme z plameňa a pomiešame s ružičkovým kelom. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením rozdrveným cesnakom, rascou a naplníme touto zmesou nákypovú formu. Na poliatie dôkladne zmiešame kyslú smotanu, vajcia, soľ a mleté čierne korenie. Nalejeme na zeleninu pravidelne rozotrieme. Posypeme nákyp postrúhaným syrom, dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 3/4 hodiny. 
Tip: Osobitne jemnú chuť nákypu dosiahneme, ak znížime podiel údeného mäsa o 15 dkg a nahradíme toto množstvo ošúpanými pečenými jedlými gaštanami.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára