14. decembra 2009

Sviatočná torta


100 g sušeného ananásu., 100 g datli., 100 g hrozienok., 1,25 dl ananásovej šťavy., kôra a šťava z citróna., 200 g masla alebo margarínu. 160 g cukru., balíček vanilínového cukru., PL medovníkového korenia., 6 vajíčok., 300 g polohrubej múky., 2 KL prášku do pečiva., 3 PL strúhanej čokolády., 100 g nasekaných mandlí., 
Plnka: 8 plátkov želatíny (alebo granulovaná želatína)., PL citrónovej šťavy., 2 balíčky vanilínového cukru., 2 PL ovocného likéru na dekoratívne hobliny 200 g bielej čokolády., 20 g tuku., 3 lyžice kokosu., marcipán.,
Ananás a ďatle pokrájame na drobné kúsky., zmiešame s umytými a odkvapkanými hrozienkami, ananásovou šťavou, s citrónovou kôrou a šťavou a necháme najmenej hodinu najlepšie cez noc odležať. Maslo, cukor, vanilínový cukor a koreniny vymiešame na penu, potom postupne primiešame vajíčka, preosiatu múku s práškom do pečiva, mlieko, kakao a čokoládu. Nakoniec primiešame ovocnú masu a najemno nasekané mandle. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy, vrch cesta zarovnáme. Pečieme pri teplote 180 stupňov C asi 50 minút. Upečený korpus necháme vo forme vychladnúť asi 10 minút. potom ho z formy vyberieme, celkom vychladnutý rozrežeme na tri pláty. Želatínu necháme napučať v troške vody s citrónovou šťavou (alebo ju pripravíme podľa návodu na vrecúšku). Šľahačku s vanilínovým cukrom dobre vyšľaháme, všľaháme vlažnú želatínu a likér. Tortu naplníme šľahačkou a potrieme aj po vrchu. Posypeme kokosom a zdobíme hoblinami z bielej čokolády a marcipánovými hviezdičkami. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára