10. decembra 2009

Medovníkové srdiečka do bonboniéry

600 g hladkej múky., 300 g práškového cukru, 200 g medu., 150 g masla., 3 vajcia., 2 KL mletej škorice., KL mletých klinčekov.., 1/2 KL mletého anízu., 2 KL sódy bikarbóny.,
Bielková ružová poleva: bielok., 100 - 120 g práškového cukru (podľa veľkosti bielka).,
Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie a 70 - 80 g stuženého tuku.,
Maslo s cukrom a vajcami vymiešame na penu, pridáme korenie, sódu bikarbónu primiešame, nakoniec pridáme múku a zamiesime polotuhé cesto. Cesto dáme do misky, dobre prikryjeme mikroténovou fóliou a necháme do druhého dňa stáť. Potom vyvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm a vykrajujeme srdiečka. Kladieme ich na plech vopred vymastený tukom. Pečieme pri teplote 200 stupňov C. 10 - 12 minút. Medovníčky zliepame džemom alebo plnkou z omrviniek. Plnku zarobíme ako hustejšiu kašu z postrúhaných medovníkov, džemu a trochy rumu. Srdiečka polejeme bielkovou alebo čokoládovou polevou a ozdobíme podľa fantázie.
Bielková ružová poleva: Suroviny dobre vymiešame a 2 PL polevy odložíme. Do ostatnej polevy pridáme pár kvapiek potravinárskej farby (stačí 1 - 2 kvapky, aby poleva bola jemná ružová) a medovníčky do nej ponamáčame. Odloženú polevu dáme do celofánového kornútika. Na medovníčky s ešte mokrou polevou čokoládou urobíme rovné čiary, ktoré dreveným špáradlom priečne narušíme. Po dokonalom zaschnutí medovníky zliepame.
Čokoládová poleva: Suroviny rozpustíme v malej miske vo vodnom kúpeli a miešame, aby bola poleva hladká. Medovníčky máčame v čokoládovej poleve a odkladáme na papier na pečenie. Dokonale stuhnutý povrch ozdobíme bielkovou polevou (môžeme si ju ľubovoľne zafarbiť potravinárskymi farbami). Potom medovníčky opatrne pozliepame. Zaujímavé sú však aj vtedy, keď ich iba posypeme posekanými mandľami.       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára