15. decembra 2009

Hrozienkové bochníčky

225 g múky s kypridlom plus trocha na pomúčenie., 1/2 KL kypriaceho prášku., 1/4 l soli., 30 g práškového cukru., 45 g masla plus trocha na vymastenie., 30 g hrozienok alebo sultánok., 120 ml mlieka., 2 až 3 PL smotany alebo mlieka na potretie.,
Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Plech na pečenie vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Do misy preosejeme dohromady všetky suché ingrediencie (múku, kypriaci prášok a soľ, primiešame cukor). Maslo pokrájame a zapracujeme do suchej zmesi, kým nepripomína jemnú strúhanku. Pridáme hrozienka alebo sultánky. Prilejeme tri štvrtiny mlieka a rýchlo premiešame. Pridáme zvyšné mlieko, iba ak treba, aby sme vymiešali mäkké cesto. Nemiešame príliš dlho, pretože bochníčky by boli tvrdé. Cesto vyklopíme na zľahka pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 2 cm. Pomúčeným vykrajovačom s priemerom 5 cm povykrajujeme bochníčky. Bochníčky poukladáme na plech a vrch potrieme smotanou alebo mliekom. Pečieme v hornej časti rúry 10 - 12 minút alebo kým sa bochníčky nezdvihnú. Upečené sú navrchu bledohnedé a po poklopaní na spodok znejú duto. Podávame s džemom a so šľahačkou alebo s bezmliečnou alternatívou šľahačky. 
(bez mlieka, vajec a orechov - Maslo nahradíme rovnakým množstvom stuženého bezmliečného tuku a mlieko alebo smotanu rovnakým množstvom sójového ekvivalentu.)       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára