8. decembra 2009

Slovenské krémeše

250 g hladkej múky., 100 g práškového cukru., PL rumu., 50 g masla alebo margarínu., vajce., žĺtok., PL medu., KL sódy bikarbóny., PL mlieka., 
Na žĺtkový krém: L mlieka., 3 - 4 žĺtky., 2 balíčky zlatého klasu., 2 KL hladkej múky., 250 g mäkkého masla., 150 g práškového cukru., 
Na šľahačku: balíček šľahačky v prášku., 150 ml mlieka., 
Na posypanie: práškový cukor.,
Všetky suroviny na prípravu cesta dobre spracujeme a cesto dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Cesto rozdelíme na 2 polovice a každú vyvaľkáme na pomúčenej doske a na plát veľkosti dna plechu. (asi 38 x 30 cm). Plát natočíme na váľok a prenesieme na otočené pomazané a posypané dno plechu. Dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení ihneď stiahneme na mriežku (opatrne podoberieme tortovým nožom) a necháme vychladnúť. rovnakým spôsobom upečieme aj druhý plát. 
Príprava žĺtkového krému: V 1/4 l mlieka rozmiešame žĺtky, zlatý klas, múku a vo zvyšnom mlieku uvaríme hustý pudingový krém, ktorý za občasného miešania necháme úplne vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom na penu, do ktorej po častiach zašľaháme pudingový krém. Krém natierame na upečený plát a necháme stuhnúť v chladničke asi 30 minút. Potom na krém natrieme podľa návodu vyšľahanú šľahačku.priložíme druhý plát, rohy zľahka zaťažíme a necháme do druhého dňa uležať. Pred servírovaním nakrájame na rezy a zľahka posypeme práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára