21. decembra 2009

Helenina torta s hruškami


225 g hladkej múky., 100 g práškového cukru., vanilínový cukor., 1/2 KL mletej škorice., vajce., 125 g masla alebo margarínu., 350 - 400 g kompótových, odkvapkaných hrušiek (alebo čerstvých, mäkkých a olúpaných).,
Na plnku: 500 g mäkkého tvarohu., trocha nastrúhanej kôry z omytého citróna., puding s vanilkovou príchuťou., 2 - 3 PL cukru., 3 vajcia., 
Na polevu: tmavá poleva., 50 g masla., 
V mise ručne premiesime suroviny na cesto a vyklopíme na pomúčenú dosku. Vypracujeme cesto. Z 2/3 cesta vyvaľkáme okrúhly plát a vyložíme ním vymastené dno tortovej formy priemeru 26 cm. Zo zvyšného cesta ušúľame valček, ktorý priložíme po obvode k cestu a vytvoríme 3 - 4 cm vysoký okraj. Suroviny na náplň dobre premiešame alebo krátko vyšľaháme šľahačom. Rovnomerne nalejeme na cesto a na vrch nakladieme hrušky. Pečieme v rozohriatej rúre. Po upečení necháme úplne vychladnúť. Polevu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Rozpúšťame za občasného miešania. Polevu nalejeme na studenú tortu a opatrne rozotrieme. Odložíme asi na 3 hodiny do chladu. Pomocou noža oddelíme od okraja formy a nakrájame na porcie.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára