19. decembra 2009

Torta Čert


mandarínkový kompót., (bez šťavy 175 g)., 200 g zmäknutého masla alebo margarínu., 180 g práškového cukru., vrchovatá PL kandizovanej pomarančovej kôry., štipka soli., 4 vajcia., 300 g hladkej múky., 3 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva., 6 PL šťavy z mandarínkového kompótu., KL citrónovej arómy.,
Na krém: 250 ml smotany na šľahanie., 100 g mliečnej čokolády nakrájanej na malé kúsky., 150 g čokolády na varenie nakrájanej na malé kúsky.,
Na ozdobenie: 1/2 balíčka svetlej polevy., niekoľko jahôd.,
Mandarínky necháme na sitku dobre odkvapkať, šťavu zlejeme a odložíme na ďalšie použitie. Na prípravu cesta ušľaháme maslo alebo margarín, práškový cukor, pomarančovú kôru, soľ a vajcia elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a preosejeme do vaječnej peny. Vmiešame 6 PL mandarínkovej šťavy a citrónovú arómu. Cesto naplníme do tortovej formy, vymastenej a vysypanej múkou. Navrch poukladáme mandarínky. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Korpus necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť. Po vychladnutí ho raz pozdĺžne rozrežeme. Na prípravu krému prevaríme smotanu, hrniec odstavíme zo sporáka. V horúcej smotane rozpustíme čokoládu. Za častého miešania necháme vychladnúť. Keď začne hmota hustnúť, vyšľaháme ju elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. 1/3 krému natrieme na spodnú časť korpusu, priložíme vrchnú časť a mierne pritlačíme. Zvyškom krému potrieme povrch a okraje torty. Nožom urobíme na povrchu torty vlnky - chlpy čerta. Vytvarujeme nos, vytlačíme nosné dierky a tiež priehlbiny pre oči a ústa. tortu vložíme do chladničky na ľ hodiny stuhnúť. Polevu rozohrejeme podľa návodu na obale. Vrchnú časť torty ozdobíme po obvode svetlou polevou, z ktorej vytvoríme aj oči. Rohy čerta vytvoríme z celých jahôd, ktoré zapichneme pomocou špáradiel do krému. Oči a ústa dotvoríme z plátkov jahôd.       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára