12. decembra 2009

Slávnostný múčnik

4 vajcia., 7 kopcovitých PL práškového cukru., 8 kopcovitých PL múky (5 lyžíc hladkej a 3 lyžice polohrubej).,  3 - 4 PL vody., 2 - 3 PL stolového oleja., 1/2 prášku do pečiva.,
Krém: 250 g masla., 150 g rastlinného tuku., 70 g hrubej múky., 50 g práškového cukru., 1/4 l mlieka., mliečny ovocný (malinový, jahodový) alebo vanilkový puding., žĺtok., 2 - 3 PL malinového alebo jahodového kompótu., 
Poleva: 250 - 300 g kryštálového cukru., 2,5 dl vody., pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu., pár kvapiek červenej cukrárenskej farby (bretónu).,
Žĺtky s vodou a cukrom (lyžicu cukru dáme do bielkov) vyšľaháme do spenenia, postupne pridáme olej a múku s práškom do pečiva. Bielka vyšľaháme s lyžicou cukru a zľahka vmiešame do pripravenej masy. Dno formy vyložíme papierom, boky vymastíme, vysypeme múkou, nalejeme cesto a vložíme do rúry rozohriatej na 125 stupňov C. Po štvrť hodine teplotu zvýšime na 175 stupňov C a po ďalšej štvrťhodine až na 200 stupňov C pri tejto teplote (len 3 - 5 minút) cesto dopečieme. (Pečieme asi 50 - 60 minút.) Po vychladnutí koláč vyklopíme a prerežeme na 4 pláty, ktoré spojíme krémom, polejeme fondánovou polevou a ozdobíme. 
Krém: Z mlieka a múky uvaríme kašu, do ktorej zahorúca zamiešame žĺtok, cukor a po odložení z ohňa pudingový prášok. Po vychladnutí zašľaháme tuk a kompót. Pláty natrieme krémom, poskladáme na seba, celý múčnik jemne natrieme lekvárom (prípadne krémom) a polejeme fondánovou polevou, ktorú nožom opatrne rozotrieme.
Poleva: Kryštálový cukor rozpustíme vo vode a postupne varíme na nitku. Po vychladnutí pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy alebo octu a miešame do zahustenia a do zblednutia polevy, ktorú zafarbíme bretónom doružova.
Varenie na nitku: Trochu sirupu dáme na tanierik, prstom ho naberieme, prilepíme palec, potom prsty roztiahneme - ak je sirup uvarený, medzi prstami zostane cukrová niť.          

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára