23. decembra 2009

Ovocné osvieženie


160 g hladkej múky., 100 g masla alebo margarínu., 30 g práškového cukru., 1 vanilínový cukor., 1 vajce
Náplň: 4 pláty želatíny., 250 g nízkotučného tvarohu., 200 g bieleho jogurtu., 120 g práškového cukru., šťava z jedného pomaranča., šťava z 1/2 citróna
Obloha: rôzne druhy drobného ovocia (čerstvé alebo dobre odkvapkané)
Želé: 250 ml šťavy z čiernych ríbezlí (napr. džús)., 1 tortové želé číre
Všetky prísady dobre prepracujeme na hladké cesto a odložíme na 1/2 hodiny do chladu. Z dvoch tretín cesta vyvaľkáme plát, ktorý položíme na dno tortovej formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Zbytok cesta vytvarujeme pozdĺž okraja formy do výšky asi 3 cm. Dno poprepichujeme niekoľkokrát vidličkou a dáme do predhriatej rúry piecť. Príprava náplne: Najprv namočíme želatínu podľa návodu na obale. Potom vyšľaháme metličkou tvaroch, jogurt, práškový cukor a pomarančovú šťavu. Želatínu vytlačíme, prilejeme citrónovú šťavu a na miernom ohni rozpustíme. Za stáleho miešania prilievame želatínu k jogurtovej zmesi. Takto pripravenú náplň opatrne nalejeme na upečený korpus a dáme asi na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Potom poukladáme ovocie a podľa návodu pripravíme tortové želé (ako tekutinu použijeme šťavu z čiernych ríbezlí) a pomaly nalejeme na ovocie. Necháme v chladničke dobre vychladnúť. Pred servírovaním odoberieme okraj formy a nakrájame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára