9. decembra 2009

Mikuláš

500 g hladkej múky., balíček sušeného droždia., 250 g vlažného mlieka., 60 g práškového cukru., balíček vanilínového cukru., 70 g zmäknutého masla alebo margarínu., vajce., štipka soli., KL citrónovej arómy.,
Príprava vopred: 100 g sušených marhúľ.,100 g sušených sliviek., 100 g sušených datlí., 100 g sušených fíg., 100 g hrozienok., 150 ml rumu.,
Na potretie a posypanie: rozšľahané vajce., 2 PL práškového cukru.,
Ovocie nakrájame na malé kúsky a naložíme na noc do rumu. 2 ks hrozienok ponecháme na oči Mikuláša. Múku preosejeme do misy a dobre premiešame s droždím. Pridáme mlieko, cukor, vanilkový cukor, maslo alebo margarín, vajce, soľ, citrónovú arómu a elektrickým šľahačom s hákmi na miesenie alebo ručne vareškou spracujeme cesto. Cesto necháme zakryté kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. 1/4 cesta odložíme bokom na ďalšie použitie. 3/4 cesta pripravíme telo Mikuláša tak, že cesto rozpolíme a vytvarujeme dve gule. Z gulí vyvaľkáme ovály, hrubé asi 5 mm. Ovocnú zmes rozprestrieme na jeden ovál, na okraj ponecháme 2 cm voľného miesta. Okraj potrieme rozšľahaným vajcom a priložíme druhý plát. Naplnené cesto dáme na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Zo zostávajúceho cesta vytvarujeme hlavu s mikulášskou čiapkou a bradou, nohy a ruky Mikuláša ktoré prilepíme k telu rozšľahaným vajcom. Zvyšky cesta rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktorými telo ozdobíme. Celého Mikuláša potrieme rozšľahaným vajcom a na teplom mieste necháme kysnúť asi 1/2 hodiny. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Vychladnutého Mikuláša posypeme práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára