6. decembra 2009

Vianočné kolieska s gaštanovým krémom

250 g hladkej múky., 70 g práškového cukru., 2 KL vanilínového cukru., žĺtok., 2 PL rumu., 150 g gaštanového pyré., 180 g rastlinného tuku., bielok na potretie., 
Gaštanový krém a na posypane: zmes kryštálového cukru a posekaných orechov., 250 ml smotany na šľahanie., stužovač šľahačky., 30 g práškového cukru., 250 g gaštanového pyré.,
Preosiatu múku zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme žĺtok, rum gaštanové pyré a pokrájaný studený tuk. Rukou vypracujeme cesto, ktoré vyložíme do mikroténového vrecka. Dáme odpočinúť na hodinu do chladu. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a vykrojíme kolieska s priemerom 6 až 7 cm. Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Polovicu z nich potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme zmesou cukru a orechov. Posypané i neposypané kolieska pečieme vo vyhriatej rúre asi 12 minút pri teplote 180 stupňov C. 
Medzitým si pripravíme krém: V miske dotuha vyšľaháme smotanu na šľahanie so stužovačom šľahačky a s cukrom, potom opatrne primiešame gaštanové pyré. Upečené kolieska necháme vychladnúť, pomocou cukrárenského vrecka s hladkým nadstavcom naplníme gaštanovým krémom a spojíme. 
Tip: Gaštanové kolieska môžete upiecť aj niekoľko dní vopred a tiež ich môžete zamraziť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára