4. decembra 2009

Ovocný koláč so snehom

200 g múky., 50 g sladkých vločiek (môžeme nahradiť mandľovými lupienkami)., 2 lyžice cukru., balíček vanilínového cukru ., 100 g masla., 3 žĺtky., lyžicu rumu alebo citrónovej šťavy., štipku soli., tuk na vytretie a múku na posypanie formy.
Na plnku: 750 g hrozna., 4 bielky., lyžicu cukru., 4 lyžice sladkých vločiek alebo mandľových lupienkov., práškový cukor s vanilkou na posypanie.,
Všetky prísady na cesto zmiešame, vypracujeme na hmotu, zabalíme do fólie a 30 minút necháme v chlade. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vytrieme tukom, posypeme múkou a vyložíme cestom tak, aby nad okrajom vytváralo 3 cm vysoký pás. Poprepichujeme vidličkou. Predpečieme v rúra pri teplote 180 stupňov C. Počas pečenia umyjeme hrozno a necháme ho dôkladne odkvapkať. Niekoľko celých hrozien si necháme na polovice. Vyberieme cesto a hrozno poukladáme na predpečený korpus. Bielky vyšľaháme dotuha, pridáme cukor a vločky alebo mandľové lupienky. Polovicu zmesi natrieme na hrozno, zvyšnú polovicu dáme do striekacieho vrecúška s väčším otvorom a povrch ozdobne nastriekame v tvare špirály. Zapečieme pri teplote 180 stupňov C asi 15 - 20 minút kým povrch snehových ozdôb nezíska ľahkú zlatistú farbu. Ozdobíme zvyšným hroznom a ochutíme práškovým cukrom s vanilkou.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára