1. decembra 2009

Dvojfarebné srdce

80 g hladkej múky., 100 g strúhaných lieskových orieškov., nastrúhaná kôra z umytého citrónu., 6 bielkov., 6 žĺtkov., 120 g kryštálového cukru., 50 g mäkkého lieskovoorieškového nugátu (nutella).,
Na orieškový karamel: 80 g kryštálového cukru., 100 g strúhaných lieskových orieškov., 
Na náplň: krémová čokoládová náplň., 200 ml studeného mlieka., 200 g mäkkého masla., 2 - 3 PL práškového cukru., 
Na potretie: 250 ml smotany na šľahanie., smeta fix., PL rumu (nemusí byť).,
Na ozdobenie: orieškový karamel., trochu kakaa.,
Na prípravu karamelu pozvoľna a za stáleho miešania rozpustíme cukor na svetlohnedú farbu. pridáme oriešky a dobre premiešame. Vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Zakryjeme druhým papierom a rozdrvíme valčekom. Na prípravu cesta zmiešame s orieškami a citrónovou kôrou. Z bielkov ušľaháme pevný sneh. Žĺtky s cukrom a nugátom (alebo nutellou) vyšľaháme do peny. Do žĺtkovej peny na 1 stupni šľahača krátko zašľaháme múku zmiešanú s orieškami a zľahka vmiešame sneh. Hladké cesto vylejeme do srdcovej tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie (vystrihneme podľa dna). Cesto uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme korpus chvíľu vo forme. Potom pomocou noža oddelíme okraj formy, otočíme papier na pečenie, pripečený papier stiahneme a necháme úplne vychladnúť (korpus možno pripraviť deň vopred). Vychladnutý korpus 2 x prerežeme a jeden plát položíme na podnos. Náplň pripravíme podľa návodu na obale, ale s 200 g masla. Polovicu náplne natrieme na plát, zľahka položíme druhý plát, natrieme zvyškom náplne a opäť zľahka položíme posledný plát. Dáme do chladničky stuhnúť. Smotanu s smeta-fixom a rumom vyšľaháme dotuha. boky a hornú stranu torty potrieme šľahačkou, ktorú posypeme orieškovým karamelom. Polovicu torty zakryjeme (alobalom alebo papierom) a druhú polovicu cez sitko posypeme kakaom. Alobal alebo papier opatrne odoberieme. Tortu necháme pred servírovaním asi 2 - 3 hodiny vychladiť. Uchovávame v chlade.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára